Nieuwsbericht

Iedereen die wil, moet kunnen fietsen

Profielfoto van Kennisplatform CROW
17 oktober 2023 | 1 minuut lezen

Twaalf procent van de Nederlanders ouder dan 6 jaar heeft geen fiets en twintig procent fietst nooit of bijna nooit. Vanuit de cFietsen voor Iedereen starten er meerdere projecten om meer mensen van een fiets te voorzien en te leren fietsen.

In elke basisschoolklas zitten gemiddeld twee kinderen die geen fiets hebben en één op de elf kinderen fietst nooit of nauwelijks. Zij hebben vaak niet leren fietsen van hun ouders. Die ouders hebben zelf vaak ook niet leren fietsen, zijn het niet gewend om te fietsen of kunnen een fiets of het onderhoud ervan niet betalen. Het hebben van een fiets en kunnen fietsen zorgt voor kansengelijkheid omdat het de bereikbaarheid verbetert, daarom wil de City Deal Fietsen voor Iedereen stimuleren dat zoveel mogelijk mensen die dat willen ook kunnen fietsen.

Samenwerking

De City Deal Fietsen voor Iedereen is een samenwerkingsverband tussen vijfentwintig organisaties: veertien grote gemeenten uit negen provincies, zes maatschappelijke partners, waaronder de ANWB en de Fietsersbond, drie ministeries en twee bedrijven. Op maandag 9 oktober, tijdens de Dag van de Stad, ging de samenwerking officieel van start in Arnhem.

Projecten

De komende vier jaar is er vanuit de City Deal drie miljoen beschikbaar voor diverse nieuwe projecten en opschaling van bestaande projecten in wijken steden en landelijk gebied. De gemeente Arnhem geeft bijvoorbeeld door middel van de fiets jongeren een kans zich te ontwikkelen en volwassenen een kans om mee te doen op de arbeidsmarkt. Stichting Leergeld helpt jaarlijks ongeveer 20.000 kinderen aan een fiets, vaak in samenwerking met het Kinderfietsenplan van de ANWB. En de gemeenten Maastricht en Rotterdam verzamelen en repareren tweedehands fietsen en geven die, soms tegen een kleine vergoeding, aan mensen met een kleine beurs.

Achtergrond

Met de inzet van City Deals werkt het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, in samenwerking met overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties, aan het versterken van groei, innovatie, veiligheid en leefbaarheid in de Nederlandse steden. De City Deal Fietsen voor Iedereen is de 31e City Deal.