Nieuwsbericht

Hobbels en hekjes: aan fietsers met een beperking wordt niet gedacht

Profielfoto van Kennisplatform CROW
5 oktober 2023 | 2 minuten lezen

Onderweg niet naar de wc kunnen, niet door hekjes passen en met je driewielfiets over te hobbelige fietspaden stuiteren. Fietsers met een fysieke beperking en/of een aangepaste fiets kunnen niet overal vrij en zorgeloos fietsen. De Fietsersbond vindt dit onaanvaardbaar en roept in de Week van de Toegankelijkheid iedereen op de brandbrief Onbeperkt fietsen voor iedereen te ondertekenen. 

De Fietsersbond vraagt aandacht voor het probleem in de Week van de Toegankelijkheid. Esther van Garderen, directeur van de Fietsersbond: "Binnen gemeenten is weinig tot geen aandacht voor de fietser met een beperking of een aangepaste fiets. Er valt nog veel te verbeteren op het gebied van infrastructuur, bekostiging en erkenning. Het is nu lastig om een vergoeding te krijgen voor een aangepaste fiets of deze fiets te parkeren in een fietsenstalling. Door de brief te ondertekenen help je ons het probleem te agenderen bij gemeenten." 

Fietsen geeft persoonlijke vrijheid, levert gezondheidsvoordelen op en zorgt voor ontspanning. Maar helaas komen fietsers met een aangepaste fiets veel obstakels tegen. Ruim twintig jaar geleden kreeg Astrid Oomens een motorongeluk en liep ze blijvend letsel op. Sindsdien gaat ze zoveel mogelijk op pad met haar handbike. Hoewel ze heel blij is met de vrijheid die ze daardoor ervaart, is het goed oppassen in het verkeer. "Vooral oversteken bij provinciale wegen zijn vaak gevaarlijk. Dat kan zeker beter! Het meest last heb ik van hobbelige fietspaden, door boomstronken en losliggende tegels. Door de hobbels trilt mijn prothese, wat pijnlijk is." 

Handbiker Mitch Valize uit Heerlen is professioneel handbiker en won op de Paralympische Spelen in Tokio twee gouden medailles. Mitch fietst gemiddeld 400 kilometer per week. “Tijdens het handbiken heb ik vaak last van steile drempels of opgangen bij een stoep. Ik moet ze schuin nemen om er overheen te komen. Ook zigzaghekjes op een fietspad zijn een groot obstakel. Ik heb het geluk dat het mij lukt om met een paar keer steken er toch doorheen te komen, maar met een scootmobiel sta je echt vast."

Meer toegankelijke voorzieningen en minder gevaarlijke infrastructuur

Zowel handbikers, ligfietsers als driewielfietsers, al dan niet met een fysieke beperking, maken deel uit van de community Iedereen Mobiel van de Fietsersbond. Samen stelden zij de hoofdpunten voor de brandbrief samen:

  • Realiseer toegankelijke voorzieningen
    Zoals stallingen voor aangepaste fietsen, toegankelijke toiletten en rustbankjes.
  • Creëer goed overzicht in het verkeer voor iedereen
    Bijvoorbeeld door belemmerende begroeiing te verwijderen en spiegels te plaatsen.
  • Vermijd gevaarlijke fietsinfrastructuur
    Zoals haakse bochten en smalle fietspaden met diepe berm;
  • Houd rekening met de fietser met een beperking en/of aangepaste fiets
    Bij omleidingsroutes tijdens wegwerkzaamheden.

De brandbrief is te vinden op de website van de Fietsersbond: fietsersbond.nl/brandbrief.

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op fietsersbond.nl