Nieuwsbericht

Voorspelbaar, eenduidig en gestandaardiseerd - Aandachtspunten voor toegankelijk busvervoer voor reizigers met een visuele beperking

Profielfoto van Kennisplatform CROW
30 maart 2023 | 1 minuut lezen

Toegankelijk openbaar vervoer is voor mensen met een visuele beperking enorm belangrijk, want deze groep is erg afhankelijk van OV. Het blijkt in de praktijk lastig om zelfstandig te reizen, omdat de toegankelijkheid en inrichting van de bus per vervoerder behoorlijk kunnen verschillen. Om het toegankelijk ontwerpen en inrichten van bussen voor mensen met een visuele beperking makkelijker te maken, heeft Kennis over Zien beschikbare kennis hierover gebundeld en geactualiseerd in een lijst met concrete aandachtspunten. 

Het meer toegankelijk maken van bussen is lastig voor vervoerders, provincies en OV-autoriteiten, want waar begin je? Zij roepen daarom de hulp in van experts, belangenorganisaties of mensen met een visuele beperking. Toch verschilt het advies van de één nog wel eens van de ander. Als vertrekpunt voor een meer consistent en gevalideerd advies, bestaat nu dit document. Het document is opgesteld door toegankelijkheidsadviseurs van Kennis Over Zien na raadpleging van ervaringsdeskundigen met een visuele beperking. De lijst is opgesteld naar aanleiding van een vraag van een Reizigers Overleg Consumentenbelangen Openbaar Vervoer (ROCOV), betrokken bij een aanbesteding van een provincie.

Voor wie?

Deze lijst is bruikbaar voor verschillende partijen, zoals:

  • Busmaatschappijen en vervoerders;
  • Provincies en OV-autoriteiten;
  • Leden van ROCOV’s (platforms voor de reizigersinspraak over het OV in de regio);
  • Ervaringsdeskundigen.

Download het document

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op kennisoverzien.nl.