MKB Toegankelijk helpt ondernemers op weg naar een digitaal inclusieve toekomst
Vanaf 28 juni 2025 moeten bedrijven in de EU voldoen aan de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn (European Accessibility Act). Deze wet verplicht onder andere dat websites, apps en digitale diensten toegankelijk zijn voor mensen met een beperking. Om ondernemers hierin te ondersteunen, werd in 2019 het initiatief MKB Toegankelijk gelanceerd, onder leiding van Mohamed Nabih en met steun van het ministerie van VWS.
In samenwerking met ervaringsdeskundigen, zoals de slechtziende Rik Wouters, benadrukt MKB Toegankelijk dat digitale toegankelijkheid niet alleen een verplichting is, maar ook een kans. “Iedereen moet kunnen meedoen en zelfstandig zijn,” aldus Nabih.
Praktische ondersteuning
MKB Toegankelijk biedt meer dan alleen informatie. Ondernemers krijgen toegang tot e-learnings, webinars en een toegankelijkheidsscan om inzicht te krijgen in hun digitale omgeving. De ervaringen van mensen met een beperking spelen hierbij een centrale rol. Zo laat Rik in sessies zien hoe kleine details grote impact hebben. “Als schoenmaten op een website niet worden voorgelezen bij het afrekenen, moet ik hulp vragen. Dan verlies ik een stukje zelfstandigheid”. Dergelijke voorbeelden maken duidelijk dat toegankelijkheid directe invloed heeft op het dagelijks leven van miljoenen mensen – het is geen abstract begrip, maar praktijk.
Voordelen en ontwikkelingen
Volgens Nabih biedt toegankelijkheid ook zakelijke voordelen: “Hoe toegankelijker je product of dienst, hoe groter je bereik. Het is een investering in inclusie én in je markt.” Hij roept ondernemers op om ervaringsdeskundigen vroeg te betrekken bij de ontwikkeling van digitale producten. Dat is efficiënter én effectiever.
Eric Velleman, lector digitale toegankelijkheid aan de HAN, ziet veelbelovende ontwikkelingen. AI en andere technologieën vergroten nu al de zelfstandigheid van mensen met een beperking. Toch waarschuwt hij: nieuwe innovaties moeten vanaf het begin ontworpen worden met iedereen in gedachten. “Anders sluit je juist mensen uit.”
De weg vooruit
Met initiatieven zoals MKB Toegankelijk worden er mooie stappen gezet naar een inclusieve digitale samenleving. Of zoals Nahib het stelt: “Toegankelijkheid is nu waar duurzaamheid tien jaar geleden stond. Over een paar jaar is het hopelijk net zo vanzelfsprekend.”