Nieuwsbericht

Verkeersveiligheid onder druk door vergrijzing: ouderen vaker slachtoffer in verkeer

21 mei 2025 | 1 minuut lezen

De Nederlandse bevolking vergrijst in rap tempo. In 2050 ligt de gemiddelde levensverwachting op 86,5 jaar. Een mooie ontwikkeling, maar die stelt onze samenleving ook voor een urgente vraag: hoe houden we ouderen veilig mobiel in het verkeer?

In 2022 overleden 40 mensen in een mindervalidevoertuig na een verkeersongeval – goed voor 5 procent van alle verkeersdoden. Daarnaast belandden tussen de 1.900 en 3.600 mensen op de spoedeisende hulp. De meeste slachtoffers liepen ernstig letsel op, vaak bij eenzijdige ongevallen zoals kantelingen door een ongelijk wegdek of een bedieningsfout.

Oudere fietsers vaker ernstig gewond

Ook onder fietsers zijn ouderen oververtegenwoordigd. In 2023 was 40 procent van de fietsslachtoffers 55 jaar of ouder. Vooral het gebruik van elektrische fietsen, evenwichtsverlies en slechte infrastructuur spelen hierbij een rol. Opvallend is dat slechts 3 procent een helm droeg, terwijl een helm ernstige hoofdletsels kan voorkomen.

De vergeten voetganger

Ook te voet zijn ouderen kwetsbaar. Jaarlijks belanden meer dan 20.000 voetgangers op de SEH, vooral door valpartijen. Ruim de helft van hen houdt langdurige klachten. Programma’s zoals Zeker blijven lopen! helpen ouderen bewuster en veiliger te bewegen in de openbare ruimte.

Oproep aan verkeerskundigen

De overheid stimuleert langer zelfstandig thuiswonen. Dit vraagt om een integrale aanpak van verkeersveiligheid: goede data, passende infrastructuur, gebruik van hulpmiddelen én gedragsinterventies. Alleen zo kunnen we zorgen dat ouderen actief, zelfstandig én veilig mobiel blijven.

Lees verder

Benieuwd naar alle cijfers, achterliggende oorzaken en oplossingsrichtingen? Lees het volledige artikel op Verkeerskunde voor meer diepgang en aanbevelingen.