Nieuwsbericht

Ov-safari helpt bij opstellen Richtlijn toegankelijkheid tram en metro

Profielfoto van Kennisplatform CROW
5 juni 2024 | 1 minuut lezen

CROW heeft onlangs samen met de provincie Utrecht en het ROCOV Utrecht een ov-safari gehouden In het kader van de nieuwe Richtlijn toegankelijkheid tram en metro, die in de zomer van 2025 verschijnt.

De opstellers van de richtlijn gingen op op pad met ervaringsdeskundigen om zelf te ervaren hoe het is om met een mentale en/of fysieke beperking gebruik te maken van het openbaar vervoer. Het gezelschap werd verdeeld over drie groepen die drie verschillende routes aflegden: twee naar Vianen Lekbrug en een naar Maarssen. Onderweg vulden de deelnemers een vragenlijst in over de voertuigen, de route en de voorzieningen onderweg. 

Na de ov-safari verzamelden de drie groepen zich op de OV-campus in Utrecht. Tijdens de lunch was er een korte presentatie over de wayfinding op en rondom Utrecht Centraal. Dit bood een goede gelegenheid om met elkaar in gesprek te gaan over de presentatie en de bevindingen die ochtend.

Praktijktoets

De ervaringsdeskundigen lieten na afloop weten het gevoel te hebben dat er naar hen was geluisterd. Ze waren op sommige plekken verrast door wat er allemaal beter zou moeten en konden dat ter plekke aan de vertegenwoordigers van CROW en de provincie meegeven of noteren in de vragenlijsten.

Het openbaar vervoer moet voor iedereen toegankelijk zijn. Dit geldt niet alleen voor de voertuigen maar ook voor de infrastructuur, zoals haltes. Diverse richtlijnen en wetten moeten het ov toegankelijk maken en  houden. Ook voor de nieuwe richtlijn is het van belang dat de papieren werkelijkheid voortdurend wordt getoetst aan de praktijk. En het liefst zo vroeg mogelijk in het (ontwerp)proces.