Nieuwsbericht

Wandelpaden van Graustabiel maken recreatiegebied Geestmerambacht toegankelijker en duurzamer

Profielfoto van Kennisplatform CROW
17 april 2024 | 2 minuten lezen

De wandelpaden van recreatiegebied Geestmerambacht werden tijdens natte periodes glibberig en drassig, terwijl tijdens droogte het stof opwaaide. Beide seizoenscondities verslechterden de toegankelijkheid voor recreanten. Het beheer van het Noord-Hollandse recreatiepark ging daarom op zoek naar een toegankelijkere en duurzamere oplossing.

'We zochten een halfverharding met een natuurlijke uitstraling die het hele jaar door toegankelijkheid biedt en bovendien onderhoudsarm is. Na een proef met Graustabiel in 2022 raakten we overtuigd van de toegevoegde waarde van dit materiaal. Sindsdien brengen we het aan op wandelpaden en zelfs op een parkeerplaats', vertelt Rob Blik, de beheerder van het recreatiegebied namens Recreatieschap Geestmerambacht.

Overgang naar Graustabiel

Graustabiel is een halfverharding die bestaat uit dolomietgesteente en grauwacke, gemengd met hydraulisch werkende componenten. Deze combinatie levert een verharding op met bijzondere kwaliteiten op het gebied van draagvermogen, waterdoorlatendheid en erosiebestendigheid. Het resulteert in een wegdek met de uitstraling van een zandweg. Deze esthetische kant speelde een rol bij de keuze van de beheerders van het recreatiepark: 'Ons recreatiegebied is een mooi, groen, parkachtig landschap; de fiets- en wandelpaden dragen bij aan de landelijke uitstraling die wij graag willen. De belangrijkste reden dat we afscheid namen van de vorige, zachtere wegbedekking, was het ontstaan van modderpoelen en een papperige ondergrond na lange regenperiodes en van stofwolken tijdens droogte', vervolgt Blik. Met de overgang naar Graustabiel, na de proef in 2022, verbeterden de toegankelijkheid en de onderhoudsmogelijkheden. Daarnaast heeft het recreatiegebied met Graustabiel een rustieke make-over gekregen.

Duurzaamheid, onderhoud en onkruid

Voor Recreatieschap Geestmerambacht speelde duurzaamheid, in de zin van verminderd onderhoud, eveneens een bepalende rol: 'Op de oude halfverharding moesten we eens in de zes jaar een nieuwe laag aanbrengen. In het geval van Graustabiel kun je die termijn verdubbelen, althans dat vertrouwen hebben we in elk geval. Dat het materiaal ook nog recyclebaar is en CO2 opneemt, was voor ons geen doorslaggevende factor, maar is wel een interessante bijvangst', aldus Blik. 

Uitbreiding in de toekomst

Op recreatiepark Geestmerambacht ligt Graustabiel nu twee jaar, en tot nu toe maakt het alle beloftes waar. Blik zegt: 'De afgelopen droge zomer heb ik geen verstuiving gezien, we hebben geen glibberige of modderige paden gehad en onkruid behoort ook tot het verleden. Ons recreatiegebied omvat meer dan 10 km wandelpaden. Die zijn nog niet allemaal voorzien van Graustabiel, maar in de loop van de tijd zal dat naar alle waarschijnlijkheid wel gebeuren. Dit zal de kwaliteit van onze paden en de beleving van de recreanten verder verbeteren.'

Lees het volledige artikel op stad-en-groen.nl
Fotobron: www.stad-en-groen.nl
Auteur oorspronkelijke artikel: Jeroen Poldermans