Nieuwsbericht

Producten en diensten moeten toegankelijker worden

Profielfoto van Kennisplatform CROW
8 april 2024 | 1 minuut lezen

De Eerste Kamer heeft de Implementatiewet toegankelijkheidsvoorschriften producten en diensten aangenomen. Met de wet wordt de Europese Toegankelijkheidsrichtlijn verwerkt in nationale wetten. Daarmee worden bedrijven verplicht om hun (vooral elektronische) producten en diensten toegankelijk(er) te maken.

Reikwijdte van de verplichting

De verplichting geldt vanaf 28 juni 2025. Producten en diensten die onder de wet vallen zijn bijvoorbeeld webwinkels, klantenservices, laptops, smartphones, pinautomaten, ticket- en incheckautomaten in het openbaar vervoer en het noodnummer 112. Deze producten en diensten moeten toegankelijker worden gemaakt qua bediening, maar ook moeten de gebruiksaanwijzing en klantenservice te gebruiken zijn door iedereen. 

Informatie voor bedrijven en ondernemers

Ieder(in), de koepelorganisatie van mensen met een lichamelijke handicap, verstandelijke beperking of chronische ziekte, gaat samen met het ministerie van VWS aan de slag om consumenten en bedrijven goed te informeren over de richtlijn. Naast Ieder(in) is ook MKB Toegankelijk aangesloten. Alle informatie, video’s en ondersteuning voor bedrijven en ondernemers zijn te vinden op de website van MKB Toegankelijk

Meer informatie

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op vng.nl