Nieuwsbericht

30 miljoen euro om openbaar vervoer toegankelijker te maken

Profielfoto van Kennisplatform CROW
21 februari 2024 | 1 minuut lezen

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kondigt aan dat er 30 miljoen euro beschikbaar is gesteld om het openbaar vervoer (OV) toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Een deel van dit bedrag zal worden geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat reisassistentie beschikbaar komt op alle treinstations in Nederland.

Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat benadrukt het belang van inclusiviteit in het OV, waarbij ze stelt: "Het is ongelofelijk belangrijk dat iedereen mee kan doen. Ook mensen met een beperking moeten gemakkelijk van het OV gebruik kunnen maken, bijvoorbeeld om familie te bezoeken, naar onderwijs en werk te reizen, of voor een bezoek aan een concert of museum."

Het geld is een vervolg op het Bestuursakkoord Toegankelijkheid Openbaar Vervoer 2022-2032, waarin afspraken zijn gemaakt om ervoor te zorgen dat het OV in 2040 volledig toegankelijk is voor iedereen. Concrete maatregelen zijn al genomen, zoals de beschikbaarheid van reisassistentie op alle stations waar de Nederlandse Spoorwegen (NS) stopt en de ontwikkeling van een systeem door ProRail om reizigers vooraf te informeren over de beschikbaarheid van liften op stations.

Een deel van de recent beschikbaar gestelde financiering zal worden gebruikt voor landelijke maatregelen, terwijl het grootste deel ervan (28 miljoen euro) bedoeld is om provincies en vervoerregio's te ondersteunen bij het toegankelijker maken van het OV. Dit omvat onder andere het (rolstoel)toegankelijk maken van buurtbussen en het aanpassen van bus- en tramhaltes.

Achtergrond

Dit initiatief komt voort uit het VN-verdrag Handicap, waarin landen, waaronder Nederland, hebben afgesproken dat het OV toegankelijk moet zijn voor mensen met een beperking. Het College voor de Rechten van de Mens heeft vorig jaar december echter nog kritiek geuit op de toegankelijkheid van het OV en aanbevelingen gedaan voor een integrale aanpak. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat ziet deze aanbevelingen als een aanmoediging om het bestuursakkoord tot een succes te maken.

Voor meer informatie, zie: Website van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat