Nieuwsbericht

Oplossingen voor de 'last mile' voor blinden en slechtzienden

Profielfoto van Kennisplatform CROW
8 december 2023 | 3 minuten lezen

Welke innovatieve en creatieve oplossing draagt bij aan het goed overbruggen van de ‘last mile’ als je blind of slechtziend bent? Bartiméus presenteerde een innovatiechallenge op 23 november op de (Engelstalige) bijeenkomst ‘Inclusive innovations’ in Utrecht. De bijeenkomst ging over innovaties bij het verbeteren van toegankelijkheid voor mensen die slechtziend of blind zijn. Bartiméus stelt hiervoor 70.000 euro ter beschikking. Wilma Slinger van CROW was aanwezig omdat Bartiméus een kennispartner is bij het digitale Kennisnetwerk Toegankelijkheid én om over nieuwe ontwikkelingen te horen.

Onderdeel zijn van de gemeenschap

Keynote spreker Amit Patel, 11 jaar geleden blind geworden, was arts, maar sinds die tijd is hij vooral schrijver, adviseur en spreker als het gaat om toegankelijkheid. Hij zette ooit de vijfde beste tijd neer als blinde rijdend op het circuit van Top Gear, vooral om aan te geven dat je gewoon moet doen wat je wilt doen, ook al heb je een handicap.

Het is nog altijd onthutsend hoe mensen met een beperking soms worden benaderd. Patel kreeg bij een sollicitatie te horen: "U hebt kinderen, wat egoïstisch, want u kunt nooit op dezelfde manier van uw kinderen houden als iemand die ziet." Uiteindelijk wil je onderdeel zijn van de gemeenschap, geen outsider, was de hartekreet die klonk deze dag en daar helpt nieuwe technologie enorm bij.

Technologische innovaties

Verschillende voorbeelden van innovatie passeerden de revue:

  • Zappar met Zapp-vision. Hierbij gaat het om toegankelijke QR-codes op producten in de supermarkt bijvoorbeeld. Unilever gaat dit komend jaar toepassen op al haar producten.
  • Biped met haar kleine ‘harnas’ dat je instaat stelt om allerlei obstakels te vermijden. Bij de ontwikkeling is goed gekeken naar de technologie die ze gebruiken bij zelfrijdende auto’s. Uitdaging in de doorontwikkeling is wel om de hoeveelheid van geluiden die je te horen krijgt als je iets dicht nadert te verminderen.
  • Envision met de Envisionbril. Dit is een slimme bril met AI erin die gezichten kan herkennen en een tekst kan samenvatten die je fotografeert en die tekst ook in jouw eigen taal kan voorlezen. Ook zit er een ‘scenebeschrijving’-optie in die je vertelt wat er te zien is.
  • Hable met een extern toetsenbord dat je kunt koppelen aan je telefoon.
  • eZwayZ met een indoor navigatie-app voor slechtzienden die inzet op de toegankelijkheid van gebouwen. Diverse locaties, waaronder station Arnhem, zijn al in de app te vinden. Voor Arnhem was de reden om deze app te stimuleren het vernieuwde bussenplein met perrons die steeds wijzigen. De bedoeling is dat de app verder wordt uitgebreid.

Het panelgesprek

Een panelgesprek met vertegenwoordigers uit verschillende hoeken ging in op kwesties als:

  • Bewustmaking dat je met kleine stappen al verschil kunt maken. Bijvoorbeeld een voelbaar ander dopje bij verschillende soorten zuivel (in Engeland bij een huismerk van melk uitgevoerd).
  • Het begrip ‘bounce-back-ability’, oftewel hoe blijf je positief als je moeilijkheden ervaart? Het is vooral een einddoel dat je bereikt met kleine stappen.
  • Apps of andere tools die het verschil hebben gemaakt. Hier kwam ‘voice-typing’ wel als belangrijke toepassing naar voren. Niet meer veel hoeven typen maar gewoon inspreken en op die manier een document kunnen maken.
  • Ook werden wat bekende mythes en aannames besproken zoals dat iemand die slechtziend is automatisch met de rolstoel moet worden vervoerd, of zelfs ongelukkig moet zijn want hij is tenslotte gehandicapt.

Hoe kunnen mensen met een beperking in staat worden gesteld zich te verplaatsen en te reizen? Bij CROW houden we ons bezig met de randvoorwaarden, zoals een goede openbare ruimte, infrastructuur en openbaar vervoer. Innovatieve ontwikkelingen vergroten in ieder geval de mogelijkheden om zelfstandig te reizen.