Nieuwsbericht

Eerste Ontwerpwijzer Voetgangers gepresenteerd

Profielfoto van Kennisplatform CROW
6 november 2023 | 2 minuten lezen

De eerste Ontwerpwijzer Voetgangers van CROW is 2 november gepresenteerd op het Nationaal Verkeerskundecongres in Amsterdam. Houd jij je bezig met voetgangersbeleid? Dan is deze ontwerpwijzer onmisbaar. Het is hét handboek voor iedere professional die werkt aan een toegankelijke, veilige en aantrekkelijke omgeving voor voetgangers.

Aanleiding voor de ontwerpwijzer is het feit dat zo’n 70% van alle verplaatsingen deels te voet gaat, vertelt samensteller Emile Oostenbrink van CROW. 20% van alle verplaatsingen is zelfs helemaal te voet. "Ondertussen wordt er nog steeds autogericht ontworpen. Gelukkig hebben steeds meer gemeenten oog voor voetgangers in hun ontwerpen voor de openbare ruimte."

De Ontwerpwijzer helpt ze daarbij, om te beginnen met feiten en cijfers die een onmisbare basis vormen als je een effectief voetgangersbeleid wilt voeren. Effectief wil zeggen dat je je niet beperkt tot alleen de verkeerskundige aspecten, maar ook oog hebt voor het sociaal domein. Oostenbrink: "Denk er bij het ontwerpen van een loopomgeving bijvoorbeeld aan dat ouderen lopend winkels of andere voorzieningen kunnen bereiken."   

Ontwerpen voor iedereen

Loopvriendelijk ontwerpen betekent ‘design for all’, dus ook voor kinderen, ouderen en mensen met een beperking. Zorg voor acceptabele loopafstanden en looptijden: voetgangers moeten bij een oversteekplaats niet te lang voor het verkeerslicht wachten. Loopvriendelijke infra is direct (niet te veel omlopen), begaanbaar, leesbaar (kun je makkelijk je weg vinden?), veilig en aantrekkelijk. "Een afwisselende route met winkels, zitjes en dergelijke nodigt veel meer uit tot lopen dan een saaie straat met gesloten gevels."

Tot slot bevat de ontwerpwijzer een aantal praktische richtlijnen: wat is de wenselijke breedte en vrije doorloophoogte van looproutes? Wat voor loopoppervlak is prettig? Welke hoogteverschillen zijn acceptabel? Hoe zijn de oversteekvoorzieningen? Hoe staat het met de verlichting en – in het verlengde daarvan – de sociale veiligheid? Wat moet je doen aan beheer en onderhoud? Je kunt een prachtige looproute ontwerpen, maar als die er na verloop van tijd slordig bij ligt heb je nog niks.

Kennismodule voetgangers

De Ontwerpwijzer Voetgangers is beschikbaar als onderdeel van de Kennismodule Voetgangers in de online kennisbank van CROW. Heb je nog geen toegang tot deze kennismodule? Neem dan een abonnement en je kunt direct aan de slag met de ontwerpwijzer en met andere CROW-kennis over voetgangers(beleid). 

Wil je alvast even rondkijken in de online Kennismodule Voetgangers? Dat kan. Bekijk de beknopte versie van de kennismodule zonder inlog.  

Bestel boek

In januari 2024 verschijnt de ontwerpwijzer ook in boekvorm. Deze is nu al te bestellen als pre-order. Natuurlijk vind je bij CROW nog veel meer kennis op het gebied van voetgangers. Bekijk de themapagina op crow.nl voor een compleet overzicht.