Nieuwsbericht

Nieuwe aanbevolen standaard digitale toegankelijkheid

Profielfoto van Kennisplatform CROW
24 oktober 2023 | 1 minuut lezen

Om digitale informatie voor iedereen toegankelijk te maken én te houden heeft het World Wide Web Consortium (W3C) Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) 2.2 gepubliceerd als nieuwe aanbevolen standaard voor digitale toegankelijkheid. De nieuwe versie heeft nog geen invloed op Nederlandse overheidsorganisaties.

Wat is er nieuw in WCAG 2.2?

WCAG 2.2 is gebaseerd op de vorige versie, WCAG 2.1. In de nieuwe versie is onder andere aandacht voor de online gebruikservaring van mensen met een beperking en het gebruik van verschillende apparaten. Denk aan tablets en mobiele telefoons.

Het vernieuwen van de toegankelijkheidseisen is belangrijk, omdat er steeds nieuwe technologieën en hulpmiddelen worden ontwikkeld voor mensen met een beperking. Daarnaast is de manier waarop digitale informatie wordt gebruikt altijd in ontwikkeling.

Meer informatie en de toegankelijkheidseisen vind je op de website van het W3C(link naar andere website).

Wat betekent deze nieuwe versie voor overheidsorganisaties?

Op dit moment niets. Overheidsorganisaties kunnen voorlopig uitgaan van de WCAG 2.1. Wanneer deze versie wordt vervangen door WCAG 2.2 is nog niet bekend. Ben je nu bijvoorbeeld bezig met een nieuwe website of applicatie? Dan is het goed om WCAG 2.2 alvast als uitgangspunt te nemen.

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op digitale overheid.nl