Nieuwsbericht

Test navigatietechnieken voor reizigers met een visuele beperking

Profielfoto van Kennisplatform CROW
13 juni 2022 | 1 minuut lezen

ProRail test verschillende apps voor blinde en slechtziende reizigers, die het navigeren in stations makkelijker moeten maken. Dit doen we op Den Haag Centraal, in samenwerking met de Oogvereniging, Koninklijke Visio, Bartiméus en NS.

Makkelijk je weg vinden

Den Haag Centraal is een groot en complex station waar oriëntatie een probleem is. Omdat het een ‘kopstation’ is en er geen trappen naar perrons leiden, zijn er geen braillebordjes aanwezig op dit station. Indoor navigatie kan daarom een mooie toevoeging zijn. 

Met de smartphone beproeven we of mensen die blind en slechtziend zijn zich met deze slimme navigatie-apps beter kunnen oriënteren in het station en vanuit daar hun weg kunnen vinden naar de perrons van trein, bus, tram of metro. Ook kijken we of deze slimme digitale indoor navigatietechniek in de toekomst de manier is om bijvoorbeeld toiletten beter vindbaar te maken voor reizigers met een visuele beperking. Dat kan ook door bijvoorbeeld een extra geleidelijn. De mogelijkheden zijn we nu aan het onderzoeken.

Lees verder op de website van Prorail.

 

Copyright: Prorail
Foto's: ProRail / Gerrit Serné

Profielfoto van Dennis van Scherpenzeel
2 jaar geleden
Profielfoto van Dennis van Scherpenzeel
2 jaar geleden

Heel mooi hoe Prorail aandacht heeft voor het toegankelijker maken van stations en ook samen met partners als o.a. Bartimeus, Oogvereniging en Koninklijke Visio de aandacht heeft voor de doelgroep en de mogelijkheden van indoornavigatie. Het Algemeen Dagblad heeft de volgende video gemaakt tijdens test op station Den Haag Zó vinden slechtzienden straks beter de weg op het station (bd.nl)