Nieuwsbericht

Gemeenten gezocht voor pilot: vernieuwde BOR-MELD

Profielfoto van Kennisplatform CROW
13 mei 2025 | 2 minuten lezen

Wil jouw gemeente het beheer van de openbare ruimte eenvoudiger en efficiënter maken? BOR-MELD 2.0 biedt een vernieuwde systematiek waarmee meldingen van inwoners sneller en efficiënter worden afgehandeld. Daarnaast kunnen deze meldingen worden benut als waardevolle informatiebron.

BOR-MELD 2.0 is de opvolger van BOR-MELD, een systematiek voor het vastleggen van meldingen over de openbare ruimte. Gemeenten ontvangen jaarlijks circa 3 miljoen meldingen over zaken zoals kapotte verkeerslichten, afvaldumpingen en gaten in de weg. De vernieuwde versie introduceert belangrijke verbeteringen. Deze helpen gemeenten om meldingen sneller en accurater te categoriseren, te analyseren en te gebruiken.

De belangrijkste verbeteringen in BOR-MELD 2.0

  • Standaard categorisering: meldingen worden eenvoudiger en uniform vastgelegd dankzij circa 84 standaard categorieën.
  • AI-ondersteuning: kunstmatige intelligentie kan meldingen automatisch classificeren, wat gemeenten tijd en moeite bespaart.
  • Registratie van oorzaak en actie: naast het probleem worden ook de oorzaak en de ondernomen actie vastgelegd. Dit stelt gemeenten in staat om structurele oplossingen te ontwikkelen.
  • Koppeling met informatiemodellen: BOR-MELD 2.0 is gekoppeld aan het IMBOR (Informatie Model Beheer Openbare Ruimte). Via het IMBOR is het GWSW (GegevensWoordenboek Stedelijk Water) ook gekoppeld, waardoor de meldingscategorieën gerelateerd kunnen worden aan objecten en inspectiegegevens in beheerpakketten.

Waarom deze vernieuwing nodig is

BOR-MELD 2.0 maakt het mogelijk om meldingen af te handelen én te benutten als waardevolle informatiebron. Met de vernieuwde systematiek kunnen gemeenten:

  • veelvoorkomende problemen in de openbare ruimte beter identificeren en aanpakken;
  • onderhoud proactief plannen op basis van meldingsgegevens;
  • inzicht krijgen in de prestaties van beleid en onderhoudsmaatregelen;
  • vergelijkingen maken met andere gemeenten op basis van gestandaardiseerde data.

Het meldingsproces voor inwoners blijft zoals ze gewend zijn: zij melden problemen in de openbare ruimte via bestaande kanalen. BOR-MELD 2.0 zorgt op de achtergrond voor een gestandaardiseerde registratie en analyse van deze meldingen.

Gezocht: gemeenten die willen leren van meldingen

Om beheerders te inspireren en praktijkervaringen te delen, zijn wij op zoek naar gemeenten. Deze gemeenten moeten meldingen over assets in de openbare ruimte als informatiebron willen gebruiken. De BOR-MELD-systematiek wordt dan (tijdelijk) geïmplementeerd.

Deelnemende gemeenten krijgen uitgebreide ondersteuning bij de implementatie om de voordelen van BOR-MELD 2.0 te ervaren.

Onderdeel van de pilot is:

  • samenwerking met de softwareleverancier om BOR-MELD 2.0 te integreren in de meldingensoftware;
  • begeleiding vanuit CROW met een uitgebreide meldingenanalyse op een thema naar keuze, zoals bomen, speeltoestellen of wateroverlast;
  • het delen van praktijkervaringen met andere gemeenten om samen te leren en te verbeteren.

Samen sterker

De BOR-MELD-systematiek is ontwikkeld samen met Stichting RIONED, Partners4UrbanWater, Sweco, Beheervisie, Esri en de gemeenten Almere, Breda, Capelle aan den IJssel, Delft, Rotterdam en Zoetermeer.

Meld jouw gemeente aan

Wil je meer weten over BOR-MELD 2.0? En heb je interesse hoe je de vernieuwde systematiek als informatiebron voor assetmanagement binnen jouw gemeente optimaal kan inzetten? Neem contact op met Ewout Vossebeld en ervaar hoe BOR-MELD 2.0 jouw gemeente kan helpen.

Meer informatie