Nieuwsbericht

Brugge biedt nu ook deelfietsen aan voor mensen met een beperking: "We zijn de eerste stad die dit aanbiedt"

Profielfoto van Kennisplatform CROW
8 mei 2024 | 1 minuut lezen

In Brugge zijn sinds mei 20 deelfietsen voor mensen met een beperking beschikbaar. Ze staan op 13 plaatsen in de stad, aan woonzorgcentra en voorzieningen voor mensen met een beperking. Via een online platform kunnen gebruikers naargelang hun beperking verschillende soorten fietsen reserveren.

"We hebben zonet project 'Tope Riejn' voorgesteld", zegt schepen Pieter Marechal (CD&V) tijdens de lancering van het deelfietsproject. "Dit is uniek in ons land. We zijn de eerste stad waar je aangepaste fietsen voor personen met een beperking kunt lenen via een systeem. Je kiest zelf de instelling in jouw buurt en dan kan je via de website 'Cozywheels' zo'n fiets lenen. We merkten dat hier veel vraag naar was."

Ruim aanbod

Het concept is vergelijkbaar met een autodeelsysteem. Naargelang de beperking kunnen er verschillende soorten fietsen gereserveerd worden: "Dat zijn rolstoelfietsen, duofietsen of riksja fietsen, fietsen waar je iemand hebt die de trappers bedient. Vooraan is er plaats voor iemand die in een rolstoel zit of minder mobiel is. Er zijn veel verschillende soorten fietsen zodat mensen die al dan niet in een rolstoel zitten, kunnen meegenieten van een fietstochtje."

Het initiatief is een samenwerking tussen de stad, het OCMW en de organisatie UNIE-K die ondersteuning biedt aan mensen met een beperking. 

De oorspronkelijke versie van dit artikel is te lezen op vrt.be