Nieuwsbericht

Werkgroep Handboek toegankelijkheid van start gegaan

Profielfoto van Kennisplatform CROW
6 mei 2024 | 1 minuut lezen

Een CROW-werkgroep heeft op 23 april in Utrecht de eerste bijeenkomst gehad over de ontwikkeling van het Handboek toegankelijkheid. Tijdens de tweede bijeenkomst, op 13 juni, gaat de werkgroep in kaart brengen welke onderwerpen in het handboek komen.

De bijeenkomst van 23 april stond in het teken van kennismaken met elkaar, verwachtingen uitspreken, het doornemen van de werkwijze en de planning. Ook kwam een eerste bepaling van de scope van het handboek aan de orde. Verder gaven Jeroen Hoying van Kenniscentrum Sport en Bewegen en Noa Hamacher van Sweco een presentatie over de beweegvriendelijke omgeving, die inclusief is en voor iedereen toegankelijk.

Richtlijn toegankelijkheid

Het handboek borduurt voort op de Richtlijn toegankelijkheid uit 2014. Richtlijnen worden periodiek geactualiseerd, maar omdat inmiddels veel is veranderd, is enkel actualisatie niet voldoende. Een verbreding van de scope vraagt nu om een handboek, dat naar verwachting rond de zomer van 2025 uitkomt.

De richtlijn uit 2014 had betrekking op het inrichten van looproutes, bushaltes, parkeerplaatsen en reis- en route-informatie. In het handboek zal daarnaast ook aandacht zijn voor bijvoorbeeld mentale aspecten, duurzaamheid, maar ook beleidsaspecten en aanbevelingen voor een meer solide proces waardoor toegankelijkheid eerder in beeld komt. 

Heb je ideeën of opvattingen over toegankelijkheid? Neem dan contact op met Edwin Thoen van CROW: edwin.thoen@crow.nl.