Nieuwsbericht

Voortgang VN-verdrag Handicap

Profielfoto van Kennisplatform CROW
29 maart 2024 | 1 minuut lezen

Op 3 april is het debat in de Tweede Kamer over de voorgang van het VN-verdrag handicap. Het College voor de rechten van de mens heeft input hiervoor geleverd  o.a. als het gaat om de organisatie van doelgroepenvervoer. Het College stelt dat toegankelijk vervoer thuis hoort in een meerjarige strategie die tot doel heeft het gehele verdrag te implementeren: "Juist een onderwerp als toegankelijk vervoer vraagt om een duidelijke strategie, aangezien zoveel partijen hieraan werken. Een passende doelstelling kan zijn: het openbaar vervoer en aanvullend (doelgroepen)vervoer wordt onder regie van de Rijksoverheid geregeld vanuit een integrale en interdepartementale aanpak.".

Strategie dekt onvoldoende het verdrag

Het College ziet de Nationale Strategie als een belangrijke mijlpaal, maar het College wijst erop dat de strategie niet ingaat op het hele verdrag: "Het risico bestaat hierdoor dat het verdrag in 2040 niet geheel geïmplementeerd zal zijn." Daarom geeft het College graag een aantal punten mee voor de strategie en de werkplannen. Deze luiden als volgt:

  • Neem in de Nationale Strategie voor de implementatie van het VN-verdrag handicap gaandeweg een strategie op voor álle verdragsartikelen en ontwikkel een (gefaseerde) aanpak.
  • Geef voorrang aan het aanleggen van een infrastructuur zodat het VN-verdrag wordt betrokken bij de ontwikkeling van wet- en regelgeving, beleid en de uitvoering daarvan en dat mensen met een beperking vanaf het begin structureel geraadpleegd worden bij dat proces.
  • Neem in de Nationale Strategie op hoe invulling wordt gegeven aan de samenwerking met de VNG en IPO om ervoor te zorgen dat gemeenten en provincies hun verplichtingen nakomen die voortvloeien uit het VN-verdrag en de wet.
  • Start zo snel mogelijk met de uitwerking van de Nationale Strategie in werkagenda’s en zorg voor dataverzameling. 
  • Stel concrete doelen voor 2040 voor de uitvoering van het verdrag in Caribisch Nederland die aansluiten bij de doelen voor Europees Nederland.
  • Neem in de Nationale Strategie op dat de overheid jaarlijks een beleidsreactie geeft op de jaarlijkse rapportage van het College als toezichthouder op de implementatie van het VN-verdrag handicap.

De volledige volledige brief met input en toelichting op bovenstaande punten is hier te lezen.