Nieuwsbericht

Is het openbaar vervoer in Nederland rolstoelvriendelijk?

Profielfoto van Kennisplatform CROW
16 februari 2024 | 1 minuut lezen

In Factcheckers vraagt Marijn Frank zich af of het openbaar vervoer in Nederland rolstoelvriendelijk is. Samen met collega Tim Senders en twee rolstoelgebruikers, Nick en Sabrina, gaat ze op onderzoek uit.

Het plan

Marijn gaat in een rolstoel op pad met Nick. Hij zit sinds 2017 in een elektrische rolstoel vanwege een progressieve aandoening. Nick maakt vaak gebruik van het OV; het is voor hem de enige manier om buiten de stad te kunnen komen. De route van Marijn en Nick loopt van Zwijndrecht naar Utrecht Leidsche Rijn. 

Ook Tim zal zich in een rolstoel van A naar B verplaatsen. Dit doet hij samen met Sabrina, die vanwege de ziekte MS in een rolstoel zit. ‘Ik ben het revalidatiecentrum in komen lopen en ging er rollend weer uit,’ vertelt zij. Samen pakken ze de trein vanuit Best richting Leidsche Rijn, waar ze het duo Marijn en Nick zullen treffen.

Aan het einde van de dag maken ze daar gezamenlijk de balans op: is het openbaar vervoer in Nederland rolstoelvriendelijk? De bekendheid van Marijn en Tim kan dit niet beïnvloeden; ze zijn vermomd en gaan met verborgen camera’s op pad.  

 

Lees het volledige artikel op kro-ncrv.nl