Nieuwsbericht

Openbare ruimte voor iedereen - samen ontwerpen van een inclusieve en eerlijke leefomgeving

Profielfoto van Kennisplatform CROW
17 november 2023 | 1 minuut lezen

Wat krijg je als je verkeerskundigen, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten aan een tafel zet en samen laat nadenken over de opgaven in de openbare ruimte? Goudappel doet dit één keer per jaar in de conferentie Samen ruimte maken. Op donderdag 9 november stond het thema openbare ruimte voor iedereen centraal en stond men stil bij het samen ontwerpen van een inclusieve en eerlijke leefomgeving.

Toegankelijkheid en shared space

Wilma Slinger (CROW) gaf deze middag samen met architecte Séverine Kas (Accessibility/Kennis over Zien) een workshop rond toegankelijkheid in shared-space- gebieden. Dit op basis van een eerdere CROW-publicatie over dit onderwerp.

Iedere deelnemer verplaatste zich tijdens de workshop in een personage met een specifieke beperking. In een uur tijd werd er vanuit deze bril gekekeken naar een aantal concrete situaties waar de personages in de openbare ruimte mee te maken krijgen. Dit leverde verschillende inzichten, maar bovenal bewustwording op. Een ontwerper zei dat hij zijn ontwerp voortaan gaat afstemmen op hoe de ruimte er uitziet bij kunstlicht en in het donker.

Integrerend versus integraal

Naast de sessies was er een plenair deel waar onder andere Wouter Veldhuis, rijksadviseur voor de fysieke leefomgeving, een inspirerend verhaal hield over integrerend (echt samen-) werken in plaats van integraal (bij elkaar zitten). Ook het besef dat 70% van de openbare ruimte nog open moet komende jaren i.v.m. de energietransitie is iets om goed tot ons door te laten dringen.

Voor meer kennis over toegankelijke openbare ruimte meld je aan bij het Kennisnetwerk Toegankelijkheid en ontvang wekelijks een korte nieuwsbrief!