Nieuwsbericht

Award voor succesvolle bewustwordingscampagne rond obstakels op het voetpad

Profielfoto van Kennisplatform CROW
2 november 2023 | 1 minuut lezen

De Excellence in Road Safety Awards is een jaarlijkse gelegenheid waar het European Road Safety Charter bijdragen rond het verbeteren van verkeersveiligheid van hun ledengemeenschap onder de aandacht brengt. In de categorie Verminderde Mobiliteit heeft VZW Symfoon de Excellence in Road Safety Awards 2023 gewonnen voor hun succesvolle bewustwordingscampagne waarmee ze ruim 28.000 mensen op social media hebben bereikt.

Ludieke video’s

Het voetpad is dagelijks druk bezet met obstakels, zoals e-scooters, fietsen, vuilnisbakken en wegwijzers. Dit kunnen gevaarlijke obstakels zijn voor slechtziende weggebruikers. VZW Symfoon ontwikkelde een fysieke en digitale bewustwordingscampagne om alle weggebruikers wegwijs te maken hoe zij kunnen bijdragen aan een veiligere omgeving voor iedereen. Ze maakten vier luchtige video's waarin blinde voetgangers hun reis als een sportwedstrijd beginnen, maar door de vele obstakels op de weg helaas de finish niet kunnen halen.

QR-codes

Naast de filmpjes maakten ze stickers met een QR-code die in meerdere steden en gemeenten op obstakels werden geplakt. Via de QR-code konden de eigenaren van de obstakels meer informatie ontdekken. Tijdens het plaatsen van de stickers gingen de leden van Symfoon, zelf vaak slechtziend, openlijk in gesprek met de lokale bevolking over het onderwerp.

De obstakels werden met stickers uitgelicht op hun socialemediakanalen, waardoor iedereen werd aangemoedigd hetzelfde te doen. De Vlaamse minister van Verkeersveiligheid werd uitgenodigd voor een geblinddoekte wandeling in Brussel, waardoor de campagne nationale bekendheid kreeg.

Ze plaatsten ruim 10.000 stickers en bereikten ruim 28.000 mensen op sociale media.

In deze video van European Road Safety Charter wordt de campagne samengevat