Nieuwsbericht

Toegankelijk voor iedereen! Handboek toegankelijkheid van de gemeente Harderwijk

Profielfoto van Kennisplatform CROW
18 juli 2023 | 2 minuten lezen

“Maak een visie of handboek vanuit het perspectief van de mens en betrek deze mensen bij de creatie; maak het niet alleen voor ze, maar ook met ze”, tipt Marco Aarsen van bureau Goudappel. Samen met de Werkgroep Toegankelijkheid en met de gemeente Harderwijk werkte het bureau aan een handboek toegankelijkheid voor de publieke buitenruimte voor de gemeente.

Harderwijk streeft naar een inclusieve openbare ruimte en een gastvrije stad voor iedereen. Het handboek is geschreven om te inspireren en te enthousiasmeren om toegankelijkheid zo te borgen in het publieke domein. Marco: “Het is belangrijk de “waarom”-boodschap centraal te stellen en dat je zorgt dat het een document is dat ontwerpers er graag bij willen pakken”. Het resultaat is een toegankelijk, interactief handboek dat de behoeften van de inwoners centraal stelt.

Niveaugerichte inrichtingskenmerken

Harderwijk onderscheidt in hun handboek drie toegankelijkheidsniveaus in het ruimtelijk domein: basis, basis extra en groen. In deze niveaus zijn de wensen van verschillende doelgroepen verwerkt; van mensen met een beperking tot senioren of mensen met een kinderwagen of rollator. Het basisniveau kijkt naar wat er nodig is voor de doelgroepen om zich goed te kunnen verplaatsen in hun dagelijkse leven. Basis extra heeft betrekking tot plekken waar extra aandacht nodig is wat betreft toegankelijkheid. Bijvoorbeeld de directe omgeving bij zorginstellingen en routes van en naar bepaalde sociale- of medische bestemmingen. Groen staat voor inrichtingsbehoeften van groengebieden en parken.

Deze 3 toegankelijkheidsniveaus hebben hun eigen wenselijke inrichtingskenmerken. In het handboek heeft de gemeente deze uitgewerkt aan de hand van 9 thema’s: Voetpaden en trottoirs, routegeleiding, hoogteverschillen, rustpunten, oversteekplaatsen, parkeren mindervaliden, bushaltes, speelplaatsen en straatmeubilair. Bij het opstellen van de inrichtingskenmerken is gebruik gemaakt van de CROW Richtlijn toegankelijkheid.

Totaalbeeld

De gemeente kan de toegankelijkheidsniveaus over elkaar leggen en komt daarmee tot het totaalbeeld m.b.t. toegankelijkheid voor Harderwijk. Dit totaalbeeld is overigens niet in beton gegoten. Deze kaart is een levend document en deze kan indien gewenst worden aangepast en uitgewerkt aan de hand van actuele inzichten. Het dient vooral om inzicht te geven in de verbindingen tussen de drie toegankelijkheidsniveaus in de gemeente.

Benieuwd naar het handboek toegankelijkheid van de gemeente Harderwijk? Klik hier om het inkijkexemplaar te downloaden. Wil je meer informatie over het handboek? Klik hier voor extra toelichting en om contact op te nemen.

Heb jij ook een inspirerend voorbeeld rond toegankelijkheid in de openbare ruimte of in het openbaar vervoer? Laat het ons weten