Nieuwsbericht

Dag van de Architectuur

Profielfoto van Kennisplatform CROW
12 juni 2023 | 1 minuut lezen

Op donderdag 15 juni organiseren COLA, Arcam en AIR tijdens de Rotterdam Architectuur Maand de Landelijke kennisdag en opening van de Dag van de Architectuur. Landelijke en Lokale architectuurinitiatieven zijn uitgenodigd om samen met het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Architectuur Lokaal en lokale stadsbouwmeesters mee te denken over nieuwe netwerken en het belang van goede lokale en nationale infrastructuur met betrekking tot de ruimtelijke ontwerp- en transitie opgaven. 

De Dag van de Architectuur is er voor iedereen die is geïnteresseerd in architectuur en stedelijke ontwikkeling. Sinds 1986 is de Dag van de Architectuur een landelijk fenomeen dat een groot aantal bezoekers trekt. Veel dorpen en steden stellen bijzondere gebouwen open en bieden een programma lezingen, debatten, tentoonstellingen, films en excursies. Plaatselijk geeft iedere stad of regio het programma een eigen invulling. Een overzicht van activiteiten is te vinden op architectuurdag.nl.

Toegankelijkheid

Het thema voor de Landelijke Dag van de Architectuur 2023 is Toegang | Toegankelijkheid. Daarmee wordt aandacht gevraagd voor voorbeelden en processen waarin architectuur, ontwerp en het gesprek over de stad verwelkomend is, onderdak biedt, ruimte geeft – dat loopt uiteen van fysieke toegankelijkheid van gebouwen, via nieuwe manieren om participatie en co-creatie te realiseren, toegankelijkheid van de woningmarkt tot schrijnende toestanden in Ter Apel. En alle vormen van zorgzaamheid en verbinding die daartussen zitten.

Het thema van Universele toegankelijkheid, dat is gekoppeld aan het VN-Verdrag Handicap, vindt weinig weerklank in de architectuur. Dat is opmerkelijk, omdat de toegankelijkheid van de (gebouwde) samenleving ook in Nederland voor veel mensen tekortschiet. Universele toegankelijkheid in termen van het wegnemen van fysieke beperkingen als ontwerpopgave, maar ook als de mate waarin ieder mens – ongeacht diens fysieke of neurospecifieke conditie – gelijkwaardig kan deelnemen aan de maatschappij, en zich daarbij begrepen, respectvol behandeld en welkom voelt.

Participatie

Toegang gaat ook over de mate waarin je in staat wordt gesteld om mee te praten over de ontwikkeling van je leefomgeving. De boerenprotesten laten andermaal zien dat grootschalige ruimtelijke transities niet zónder de mensen kunnen die het aangaat. Hoe kan ons vakgebied ruimte maken voor amateurexperts, mensen die hun hele leven op een plek wonen en net als professionals kennis en expertise kunnen inbrengen in ruimtelijke ontwikkelprocessen?

Deze Dag van de Architectuur laat op uiteenlopende manieren zien waar architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur sociale en fysieke verbindingen mogelijk maken.

Ga naar www.architectuurdag.nl voor meer informatie.