Activiteit

Bijeenkomsten Digitale Inclusie en Toegankelijkheid

15 juni
2022
15 juni 2022
18:00 tot 21:30
Bijeenkomst
Profielfoto van Femke Mathijssen
6 juni 2022 | 2 minuten lezen

Het belang van digitale toegankelijkheid is de afgelopen periode toegenomen. In de Tweede Kamer is met de motie Bisschop om een stappenplan gevraagd voor het zo snel mogelijk voldoen aan eisen van het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. Ook gemeenten zijn hier volop mee aan de slag. De VNG organiseert twee voorlichtingsbijeenkomsten om raadsleden nog beter voor te bereiden op dit actuele thema. Ook als niet-raadslid ben je welkom om aan te haken!

Centraal op deze avonden staat het Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid. In Nederland willen we dat openbare voorzieningen toegankelijk zijn voor iedereen dus ook voor mensen met een beperking. Niet alleen bijvoorbeeld gebouwen en het openbaar vervoer, maar ook overheidswebsites en mobiele applicaties. Daarom is digitale toegankelijkheid verplicht voor alle overheidsinstanties.

We zetten digitale toegankelijkheid deze avond in het bredere perspectief van digitale inclusie. Het VN-verdrag handicap, de Informatiepunten Digitale Overheid (IDO’s), politieke participatie met een beperking plus begrijpelijke overheidscommunicatie zullen ook aan bod komen.

Raadsleden hebben een controlerende en kader stellende rol en zij beslissen of er voldoende middelen beschikbaar komen om de websites, mobiele apps en Intranetten eenvoudig en toegankelijk te maken voor alle inwoners en werknemers van de gemeente.

U krijgt tijdens de bijeenkomsten ook informatie die u als volksvertegenwoordiger kunt gebruiken als u in gesprek gaat met uw inwoners en ondernemers en met het college en organisatie.

De hoofdvraag is: ‘Hoe zet u als raadslid digitale inclusie en toegankelijkheid op de agenda van uw gemeente? 

De bijeenkomsten zijn op de volgende data en locaties:

 • Woensdag 15 juni van 18.00 tot 21.30 uur in Van Nelle Fabriek Rotterdam
  Van Nelleweg 1, 3044 BC Rotterdam
   
 • Dinsdag 21 juni van 18.00 tot 21.30 uur in Theater de Spiegel
  Spinhuisplein 14, 8011 ZZ Zwolle

Voorlopig programma:

 • 18.00 uur:       Ontvangst met hapje en drankje
 • 18.30 uur:       Plenair programma met o.a.
  • Marcel Oosterveer - voormalig wethouder Financiën gemeente Eindhoven over zijn eigen ervaring met digitale toegankelijkheid: wat belangrijk is voor hem persoonlijk is belangrijk voor alle inwoners, ondernemers, bestuurders en medewerkers van gemeenten.
  • Arjan Koerts - statenlid van de provincie Utrecht, oud-raadslid gemeente Veenendaal en ambassadeur van het Aanjaagteam Politieke participatie over de link tussen digitale toegankelijkheid en politieke participatie.
  • Yousuf Yousufi - oud-raadslid van de gemeente Hoorn en ambassadeur van het Aanjaagteam Digitale Toegankelijkheid
   over het toezicht door de raad op digitale toegankelijkheid.
 • 19.15 uur:       Workshops in twee rondes:
 1. ‘Alles over het horizontaal toezicht op digitale toegankelijkheid’ door Yousuf Yousufi en Olaf Schoelink, beleidsmedewerker Digitale Inclusie
 2. ‘Eén visie op inclusie: lokale inclusieagenda’ door Joyce van der Klauw (Zwolle) en Marianne Vorthoren (Rotterdam), beiden van het VNG-programma Iedereen Doet Mee
 3. ‘Informatiepunten digitale overheid en belang begrijpelijke informatie’ door Rachida Moreira Figueiredo, projectleider Regie op lokale informatiepunten digitale overheid, tevens oud-raadslid gemeente Almere
 • 20.30 uur:       Napraten en ontmoeten met buffet en drankje.
 • 21:30 uur:       Afsluiting

 

Aanmelden:

Aanmelden kan via de link vóór 9 juni 2022.  Wacht niet te lang, want vol = vol. Er zijn geen kosten aan uw deelname verbonden.

Ambtenaren die uit hoofde van hun functie met dit onderwerp bezig zijn, zijn uiteraard ook welkom! De bijeenkomsten worden zo toegankelijk mogelijk georganiseerd zodat alle aanwezigen kunnen ervaren hoe welkom dat is. Als deelnemer kunt u uw wensen doorgeven bij de aanmelding.

 

Vragen?

 • Voor vragen over de inhoud van de bijeenkomsten kunt u terecht bij projectleider Marlies Klooster (marlies.klooster@vng.nl).
 • Voor vragen over de locaties en het aanmelden kunt u terecht bij evenement-organisator Marianne Dijkshoorn (marianne@geenbeperkingmeer.nl)

Locatie

Van Nelleweg 1
3044 B Rotterdam
Nederland