Activiteit

Talkshow Samen vooruit - Kennis en de route naar een inclusieve samenleving

07 april
2022
Donderdag 7 april 2022
13:30 tot 15:00
Online
Soort: Online
Profielfoto van Femke Mathijssen
2 minuten lezen

Dit jaar is het 5 jaar geleden dat het VN-verdrag Handicap voor Nederland ging gelden. Op 7 april 2022 gaan verschillende gasten, onder leiding van oud-journalist Gijs Wanders in gesprek.

Het VN-verdrag Handicap

In Nederland wonen 2 miljoen mensen een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke beperking of psychische problemen. Meer dan de helft van de Nederlanders met een chronische aandoening ervaart beperkingen in het dagelijks leven. Zij lopen tegen zichtbare of onzichtbare drempels op, waardoor zij niet goed mee kunnen doen in de samenleving.Het VN-verdrag Handicap moet daar verandering in brengen. In het verdrag staat wat de overheid en maatschappelijke organisaties moeten doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Dat moet gebeuren op alle terreinen die belangrijk zijn in het dagelijks leven. Het verdrag gaat dus niet alleen over zorg, maar ook over thema’s als werk, onderwijs, cultuur en sport.

Ruim 5 jaar geleden trad het VN-verdrag Handicap in werking. ZonMw organiseert een talkshow waarin we terugblikken op dit eerste lustrum.

Programma

Gasten uit de wetenschap, beleid en praktijk gaan op donderdag 7 april van 13.30 tot 15.00 uur met elkaar in gesprek onder leiding van oud NOS-presentator Gijs Wanders en programmamaker Mari Sanders. Vanuit verschillende invalshoeken wordt gesproken over het VN-verdrag Handicap en de rol van kennisontwikkeling. Tijdens de talkshow is er ook interactie met het (online) publiek. De volgende programmaonderdelen komen in de talkshow aan bod:

Het VN-verdrag Handicap: een introductie
Jacobine Geel (voorzitter College voor de Rechten van de Mens) en Véronique Timmerhuis (algemeen directeur ZonMw) vertellen meer over het VN-verdrag Handicap en wat kennisontwikkeling betekent voor de toepassing van het VN-verdrag Handicap in de praktijk.

Het VN-verdrag Handicap: kennisontwikkeling
Wat betekent het verdrag voor de wetenschap? Alice Schippers (Bijzonder hoogleraar Disability Studies aan de Universiteit voor Humanistiek en directeur Disability Studies in Nederland) en Dederieke Maes-Festen (Arts voor verstandelijk gehandicapten en hoofdonderzoeker bij academische werkplaats GOUD) geven hierop hun visie.

De toekomst van het VN-verdrag Handicap
Agnes van der Poel (programmaleider onderzoek bij Academy Het Dorp, Edwin Luitzen de Vos (projectleider bij het programma Voor elkaar!) en Eva Westerhof (adviseur inclusie en toegankelijkheid) bespreken de hiaten en mogelijkheden van het VN-verdrag. Wat voor invloed heeft kennisontwikkeling op het toekomstperspectief van het verdrag?

Voorbeeldproject Musi-CI
Joke Veltman vertelt over Musi-CI, een training die ze heeft ontwikkeld voor mensen met een gehoorimplantaat.

Meld u hier aan voor de livestream van de talkshow.

Voor wie?

  • Mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische problemen en hun naasten;
  • Beleidsmakers (bijv. bij een gemeente);
  • Onderzoekers;
  • Professionals in het onderwijs;
  • Professionals in zorg en ondersteuning.
  • Meld u hier aan voor de livestream van de talkshow