Nieuwsbericht

7 praktijkvoorbeelden voor het stimuleren van toegankelijkheid

Profielfoto van Kennisplatform CROW
2 september 2019 | 1 minuut lezen

Toegankelijkheid is voor belangrijk. Zo kan iedereen in de samenleving meedoen. Maar hoe pak je dat aan? Gemeente.nu zette zeven voorbeelden op een rij. Via deze link zijn de voorbeelden in zijn volledigheid te bekijken. 

1. Amstelveen opent meldpunt

Amstelveen opende recent een meldpunt waar inwoners met een beperking kunnen laten weten waar zij belemmeringen ondervinden in de openbare ruimte.

2. Zoetermeer heeft toegankelijkheidsraad

Ook Zoetermeer heeft zo’n meldpunt als Amstelveen. Daarnaast doet de gemeente meer om toegankelijkheid te bevorderen. Zo is er bijvoorbeeld de toegankelijkheidsraad die een oogje in het zeil houdt, gevraagd en ongevraagd advies geeft aan het college en activiteiten organiseert.

3. Utrecht online bereikbaar via gebarentolk

Utrechters kunnen sinds kort een live videoverbinding maken met een gebarentolk op de contactpagina van de gemeente. 

4. Haarlem roept hulp in van ambassadeurs

Hoe ga je als gemeente om met fysieke en sociale toegankelijkheid zodat iedereen kan meedoen? Dat je niet alleen de drempels weghaalt voor iemand met een rolstoel, maar ook weet hoe om te gaan met iemand met een beperking?

5. Breda scant ondernemers 

De gemeente Breda won eind vorig jaar de Access City Award, de Europese prijs voor de stad die de meeste aandacht heeft voor een toegankelijke samenleving. Het is een onderscheiding voor steden die het leven voor gehandicapten en oudere mensen makkelijker maken.

6. In Hardenberg is inclusie prioriteit

Hardenberg werd begin vorig jaar uitgeroepen tot ‘meest toegankelijke gemeente van Nederland.’ De jury roemde vooral de ‘gewoon-doen-aanpak’ en het feit dat inclusie geen bijzaak is, maar juist prioriteit heeft.

7. Zwolle heeft een stadsergonoom

De gemeente Zwolle is een van andere gemeenten die hoog eindigden tijdens de hierboven genoemde verkiezing waarbij Hardenberg met de eer mocht strijken.