Nieuwsbericht

Bedrijven en gemeenten beloven betere toegankelijkheid voor gehandicapten

Profielfoto van Kennisplatform CROW
21 juni 2018 | 1 minuut lezen

De openbare ruimte moet toegankelijker worden voor mensen met een handicap. Op 14 juni presenteerde minister Hugo de Jonge samen met tienduizenden bedrijven in het MKB en alle Nederlandse gemeenten plannen om dit mogelijk te maken. 

In 2016 ondertekende Nederland het VN-Verdrag Handicap. Hiermee is Nederland verplicht zich in te zetten voor de toegankelijkheid van mensen met een beperking. De belangenorganisatie voor gehandicapten had al geklaagd dat Nederland niet snel genoeg met het verdrag aan de slag ging.

Plannen

In de plannen staat onder meer dat er vijf pilotprojecten van start gaan om te testen hoe toegankelijk winkelgebieden zijn. Deze projecten worden gedaan vanuit MKB-Nederland. Ook komen er adviezen vanuit de brancheorganisatie om ondernemers te ondersteunen om meer stappen te zetten voor toegankelijkheid.

Naast het MKB gaan 25 gemeenten de kar trekken voor de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Zij gaan personeel trainen om bewust te worden van het belang van toegankelijkheid.

Den Haag wil bovendien dat ervaringsdeskundigen betrokken worden bij bouwplannen, zodat vooraf al aandacht is voor mensen met een beperking.

Ervaringsdeskundige

De NOS maakte een nieuwsitem over de beperkingen die Jiska Stad-Ogier, een 23-jarige student uit Leiden in een rolstoel, tegenkomt in haar stad. Haar leven is niet altijd even makkelijk. Bij het instappen van een trein of bij het pinnen zijn er altijd een paar extra obstakels die genomen moeten worden.

Jiska adviseert de gemeente Leiden als ervaringsdeskundige over wat beter kan in de stad.

Bekijk het filmpje over Jiska Stad-Ogier hier

Lees hier het volledige artikel

Bron: NOS, 14-06-2018